Celní správa: Podíl nelegálního hazardu na trhu je do pěti procent

16.05.2024 13:04 | Tisková zpráva

V průběhu dubna 2024 proběhla na území Jihomoravského a Moravskoslezského kraje rozsáhlá kontrolní akce nazvaná „KOHOUT“. Tato akce byla zaměřena na výkon dozoru v oblasti nelegálního provozování hazardních her. Díky společným silám regionálních celních úřadů bylo dosaženo významných úspěchů v odhalování a eliminaci nelegálních aktivit. Celorepublikový podíl provozování nelegálního hazardu se daří držet pod hranicí pěti procent.

Celní správa: Podíl nelegálního hazardu na trhu je do pěti procent
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Celkem bylo provedeno 24 úspěšných kontrol ve 14 různých provozovnách, při nichž bylo zadrženo 100 technických zařízení a 33 895 korun v hotovosti. Zároveň bylo zajištěno 36 gramů metamfetaminu, což svědčí o propojení nelegálního hazardu s dalšími formami kriminality.

Největší úspěch zaznamenala kontrola v Moravskoslezském kraji, kde bylo v jedné ostravské provozovně objeveno a zadrženo 19 nelegálně provozovaných technických zařízení. Tuto akci předcházel důkladný březnový monitoring, který cílenou a efektivní kontrolu provozoven umožnil.

V oblasti monitoringu a kontroly nelegálního hazardu nezahálely ani ostatní úřady.  Ve zmíněné kontrolní akci byly ostatními celními úřady provedeny čtyři pozitivní kontroly, při nichž byla zjištěna přítomnost 14 nelegálně provozovaných technických herních zařízení a zadrženy peněžní prostředky v celkové výši 5 335 korun.

Celní správa ČR provedla celorepublikový monitoring s příznivým výsledkem. Informace z monitoringu výskytu nelegálního hazardu ukazují, že velikost nelegálního trhu s hazardními hrami činí maximálně 5 % z celkového objemu trhu. Celostátní monitoring tedy potvrdil, že trend poklesu nelegálního hazardu, jak byl dříve avizován, nadále pokračuje. Současně získané údaje vyvracejí prognózy zájmových organizací o přítomnosti více než 1000 nelegálních provozoven a o velikosti nelegálního trhu na úrovni 30 % z celkového objemu trhu.

Potírání nelegálního provozování hazardních her je jednou z hlavních priorit Celní správy ČR. V letošním roce evidujeme v oblasti nelegálního provozování hazardních her způsobem landbased 55 pozitivních kontrol včetně opakovaných v již dříve odhalených nelegálních provozovnách, při nichž bylo zadrženo 260 technických herních zařízení a peněžní prostředky v celkové výši 2 976 552 korun.

Nelegálnímu provozovateli hazardních her hrozí v případě prokázání viny v řízení o přestupku správní trest pokuty až do výše 50 mil. korun. Současně při této činnosti může dojít k naplnění skutkové podstaty trestného činu neoprávněného provozování hazardní hry s trestem odnětí svobody až na 3 roky. Celní správa ČR i nadále zůstává neústupná v ochraně veřejného zájmu a v prosazování zákona.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Cenová hladina se meziměsíčně nezměnila

19:02 Český statistický úřad: Cenová hladina se meziměsíčně nezměnila

Celková úroveň spotřebitelských cen zůstala v květnu stejná jako v dubnu (meziměsíční změna 0,0 %). …